Conferències, Congressos i Seminaris
El MASTER DE NEUROMÁRKETING de la UAB, está orientado a conocer la conducta del consumidor, la toma de decisiones conscientes e inconscientes y la experimentación necesaria para hacer el estudio de casos.
Las salidas profesionales de esta disciplina están en el ámbito de la comunicación, la conducta del consumidor, investigación en empresas de gran consumo, publicidad, propaganda política y asesoramiento a dirección de empresas.
Es semi presencial, los primeros meses son on-line, finales de Octubre 23 a de Enero 24.
A partir del 1 de Febrero 24 hay que asistir a las clases presenciales en Barcelona hasta finales de junio 24, se hace experimentación con equipos de Neuromárketing y clínicos:
Electro encefalografía, expresión facial, respuesta galvánica, eyetraking, resonancia magnética, entre otras técnicas que podrás aprender.
El horario del máster es por las tardes de las 16h a las 20h, tres días por semana que en algún caso puede ser el sábado por la mañana.
Las prácticas en empresas son un incentivo para los estudiantes al poder estar en un entorno laboral.
Nuestro trabajo parte del uso de las herramientas de neurotecnología en estudios universitarios de postgrado. En el hacemos una breve de historia del comienzo y de la extensión del uso de la neurotecnología no solo en el ámbito clínico, sino en otros campos como el del neuromarketing; y en este contexto advertimos de los problemas deontológicos que pueden aparecer. La metodología consiste en la descripción de las herramientas usadas en el aula y las consecuencias de su uso continuado a lo largo de siete años. Comprobamos como los propios alumnos generan los mecanismos científicos adecuados para entenderlas y usarlas. Planteamos la discusión de cómo el uso de estas herramientas genera trabajos científicos, como pruebas piloto que podrían aplicarse a grandes investigaciones. Como fruto de lo precedente hemos llegado a la conclusión de que el uso de estas herramientas aplicadas en la docencia aumentan la atención del estudiante, generan mayor participación, facilitan la memorización y fomentan el debate y la resolución de cuestiones por autoaprendizaje; al tiempo que ofrece la ventaja de reducir el absentismo en el aula y la disminución del uso de artefactos inductores a la distracción como el teléfono móvil, etc. La dinámica de las clases se vuelve más participativa, con aparición de círculos de discusión sobre diversos temas. Además, la duración de la sesión pasa de dos horas en las clases teóricas a tres y hasta tres horas y media, y a pesar de ello sigue manteniéndose la atención e interés del alumno.
Una història d’èxit. S'ha llençat la 8a edició de màster en un moment que el neuromàrketing i la recerca dels hàbits del consumidor va creixent.
En tots aquesta anys s' ha format al voltant de 125 estudiants, s' ha establert relació amb associacions professional, entitats de neuromàrketing internacional i s' ha assistit i presentat recerques a congressos nacionals i internacionals,
El neuromàrketing va creixent arreu i es ben valorat a empreses i institucions. Màrqueting a la neuro potència
Neurociència, publicitat i disseny. Diàleg entre la ciència i la intuïció.
Acaba de publicar-se un article meu al journal Questiones Publicitarias, sobre com les tècniques de neuromàrketing donen una forma de valoració científica de paràmetres emotius i gustatius de difícil medició amb altres procediments. Conèixer el perquè interpretem determinats estímuls visuals auditius, gustatius, olfactius i tàctils, ens ho explica l’evolució humana per mitjà de les neurociències.
Paraules clau: Creativitat; neuromarketing; neurociències; sentits; disseny; publicitat.
Pots obtenir l'article a aquest link
EXPERTIApp. 11-15DOI: https://doi.org/10.5565/rev/qp.372V5N29cómo citar este artículo/referencia normalizadaNavalles, Pere (2022) “Neurociència, publicitat i disseny. Diàleg entre la ciència i la intuïció”. Questiones Publicitarias, 29, pp. 11-15
Aces, de l’associació Catalana d' industries de la Salud, ha publicat una entrevista sobre la situació de la recerca a Catalunya, a la que m'hi han inclòs, per tractar la situació actual i perspectives de futur.
Destaco la necessitat de crear i mantenir estructures per a que la recerca tingui possibilitat de ser produïda i comercialitzada amb èxit, i la necessitat d'estimular als joves a formar part d’aquest procés des de la universitat i des de l'empresa i l'administració.
Adjunt es pot trobar l'article en versió catalana i castellana , de la pàgina 20 a 26.
M'ha complagut ser el conferenciant invitat a fer la ponència de cloenda del Simpòsium a la seva 7a edició.
Un congrés científic per a investigadors, docents i professionals del món de la comunicació als que he presentat resultats dels estudis que hem fet amb biosensors i també reflexions sobre la necessitat de mesurar, quantificar les magnituds físiques que són les que proporcionen el color, la llum, el so, els tons auditius, el tacte, el gust, l'olfacte, etc.
Fent a la comunicació aportació científica que vol oferir resultats mesurables.
La ponència es titula "Neurociencia publicitat i disseny. Diàleg entre la ciència i la intuïció" de la que es pot veure el text annexat i també el vídeo de la presentació.
Gràcies als organitzadors per l'oportunitat d'expressar-me i a l'auditori per la seva atenció i les moltes preguntes realitzades en acabar la ponència, que demostren interes i participació.
Per setena vegada iniciem l'experiència de recerca i formació que suposa el màster de neuromàrketing a la Universitat UAB.
Aqui pots veure el link de l'acte de cloènda de la 6a edició
I també el programa d'estudis de la 7a edició per al curs acadèmic 21-22
Curriculum Vitae actualitzat a febrer 21'
Descarregar versió en: Català, Castellano, English.
El 10 de desembre de 2020 el Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya va fer la 3a jornada de Disseny Per a Tothom: Què estem fent o què hem deixat de fer en l’àmbit del disseny per a tothom? Cap a la recerca i el decàleg necessari del disseny inclusiu.
Pere Navalles va intervenir per parlar dels sentits i la capacitat creativa de l'ésser humà. A continuació, teniu el vídeo i el document per veure-ho amb més detall.
Aquest és l'inici d'una relació amb el Col·legi Oficial de Disseny Gràfic i el Màster de Neuromàrketing.
El programa el Balcó de Radio Barcelona, cadena Ser, ha recollit la preocupació creixent pels efectes addictius del joc online i el paper que juga la publicitat en l'efecte promotor d’aquesta activitat empresarial que tot i ser legal, te fortes reticències per part de la societat i també dels especialistes mèdics i de comunicació sobre els efectes sobre els joves i sobre la societat.
Posem en qüestió la utilització de promocions d'entrada, els testimonial de personatges famosos als anuncis, la identificació del joc d'apostes a l'entorn de l'esport i el respecte a l' horari de protecció infantil, entre altres accions com el patrocini de clubs esportius.
Aquí podeu sentir el tall de veu de l'entrevista del novembre 19
Una a portació a un reportatge dels informatius de Televisió de Catalunya, sobre els noms o marques amb humor. Es bó o no ho és per a una empresa?
El diari el mundo em cita a un article que han preparat per commemorar el dia mundial de la publicitat, el que sempre s,havia celebrat com la conversio de Sant Pau, el 25 de gener.
Es basa en una entrevista feta fa una setmana on vàrem estar parlant de la recompensa emocional de les compres, del mite de la publicitat subliminal i de la llibertat d, elecció.
A continuació teniu l, article
Vender con la cabeza, hablar con el corazon.
Menció en un article sobre l ,atracció, en paralelisme amb un cotxe.
He estat convidat al congrés de neuromarketing Summer camp en Alger Itàlia, on durant tres dies s'han presentat ponències i treballs sobre neuromàrqueting per part de professionals i acadèmics reunits.
Pots veure en un vídeo el meu comentari de resum del congrés
He sido invitado al congreso de neuromarketing Summer camp en Alguer Italia, donde durante tres dias se han presentado ponencias y trabajos sobre neuromarketing por parte de profesionales y academicos reunidos.
Puedes ver en un video mi comentario resumen del congreso
I have been invited to the neuromarketing congress Summer camp in Alguers Italy, where for three days there have been presentations and papers on neuromarketing by professionals and academics gathered.
You can see in a video my commentary summary of the congress
El neuromárketing aplicat a comunicació, tambè te interès pel camp de la salut.
Entrevistamos a Pere Navalles, coordinador del Máster de Neuromarketing de la UAB, que nos habla sobre neurociencia, el sector publicitario español y la formación en marketing.
Singapur ha sido este 2018 la ciudad anfitriona de la cita mundial del neuromarketing acogiendo una nueva edición del evento Neuromarketing World Forum.
Marketeros, investigadores, compañías tecnológicas y académicos se han dado cita en la perla de Asia para empaparse de todo el conocimiento sobre los avances de esta ciencia.
Han sido numerosas las nacionalidades que se han reunido para disfrutar de las interesantes ponencias que tienen lugar a lo largo de 3 intensos días. Uno de ellos es Pere Navalles, coordinador del Máster de Neuromarketing de la Universitat Autònoma de Barcelona, que no ha querido perderse la cita.
Aquesta edició del congrés mundial de Neuromarketing ha estat a la ciutat de Londres els dies 26, 27 i 28 de març.
Allà hem vist recollit al llibre anual amb les millors recerces en neuromarketing, la investigacio sobre l'aroma i la publicitat, Smell-Ad duta a terme en mesos precedents durant la campanya de TIC TAC a FGC i al Tram , amb la participació de les empreses Main, Lucta i Ferrero.
Es una gran satisfacció haver aconseguit lainclusió d'aquest article a l'anuari de l'associació mundial de neuromàrketing i representa un encoratjament per a altres recerques i pel propi màster de neuromàrketing de la UAB.
IP MARK és una de les millors revistes de publicitat i marketing d' Espanya. Des de fa més de 40 anys va aportant mensualment la informació professional y tècnica que resulta transcendent per al sector.
Dins la secció científica, ha publicat en el numero de desembre 2016, una doble pàgina amb un resum de la recerca Smell-Ad, sobre l'aroma a la publicitat, amb resultats i conclusions.
Una bona noticia per a l'equip de col.laboradors laconseguir una difusió tant notòria per la recerca.
El 17 d’octubre va donar començament la 2a edició del Màster de Neuromarketing de la UAB, del que en soc director.
Aquest any comptem amb 25 estudiants provinents de 8 països. L’edat promig entre els estudiants és de 25 anys, un 76% dels quals son dones. El 70% dels estudiants te experiència laboral d'un a tres anys i provenen el 60% d'economia i empresa, 17% de comunicació, 12% de sociologia i psicologia, entre altres disciplines.
El màster te una durada d' un any lectiu, es realitza una primera part online i després cinc mesos de forma presencial i experimental.
Aquest any es manté el claustre composat per 27 professors, que provenen de l’àmbit acadèmic, la recerca a empreses i institucions i la gestió empresarial. Entre els professor hi ha dos membres Icrea, tres directors d’instituts d' investigació Icta, Neurociències UAB i Sant Pau, a més de caps de departament al sector sanitari.
Comptem amb acords de col·laboració amb IDI, Hospital de Sant Pau, Idibaps, i comptem amb la important participació d' empreses com Lucta, Midward Brown, Kantar, Leitat, entre altres importants col·laboracions.
El màster de Neuromàrketing vol formar líders en aquestes noves tècniques de recerca aplicades ala empresa , el consumidor i la comunicació publicitària.
Prova de la qualitat i diversitat de temes de docència, un recull fet a facebook il.lustra com es realitzen les classes i l' experimentació.
Gracies a tothom per la participació i la bona acollida.
Pere Navalles, Ph.D.
Director Màster NMK-UAB.
El neuromarquèting és la disciplina que explora les reaccions neuronals i sensorials dels consumidors a certs estímuls, recolzats per la certesa que la gran majoria de les nostres decisions de compra basades en emocions i els sentits. Tenim marques que busquen la sensibilitat social (col·laboracions i/o ajudes a ONG, associacions...) per crear fidelitat de compra i d’altres que aposten per crear sensacions a través dels sentits.
Un d’aquests sentits que ha investigat el Dr. Navalles és l’olfacte, “la relació causa-efecte entre una olor i un producte és molt important per a la publicitat olfactiva”, però cal tenir en compte que cada regió té la seva memòria olfactiva i per tant, la publicitat basada en l’olfacte ha d’estar molt estudiada. Per això, cal mesurar, ajustar i equilibrar al mil·límetre l’essència a escampar, perquè una olor intrusiva causa rebuig.
Si hi pensem, la majoria de botigues i franquícies desprenen una olor concreta. Els ambientadors formen part d’una marca amb la mateixa determinació que un aparador, encara que a penes siguem conscients. La sensació d’agradabilitat que produeix una aroma provoca una satisfacció que condiciona positivament i que ajuda a la identificació de la marca.
La Vanguardia em cita en un article sobre la memoria de l'ofacte, aparegut el 21 d'octubre 16.
Alguns fragment de l 'article son:
“La memoria olfativa permite reconocer situaciones y productos”, indica Pere Navalles, doctor en Comunicación Audiovisual y Publicidad y director del máster de Neuromárketing de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). “Es extraordinariamente potente e intensa”, añade.
Publicidad olfativa
Un campo que hace tiempo que juega con las esencias es el de la publicidad. La mayoría de tiendas y franquicias desprenden un olor concreto. Los ambientadores forman parte de una marca con la misma determinación que un escaparate, aunque apenas seamos conscientes de ello.
“La relación causa-efecto entre un olor y un producto es muy importante para la publicidad olfativa”, sostiene el profesor Navalles. Por ello, hay que medir, ajustar y equilibrar al milímetro la esencia a esparcir, porque “un olor intrusivo causa dolor”.
Olmarcat, una investigación del propio Navalles sobre memoria olfativa, puso de manifiesto que más del 50% de la población general puede reconocer una marca a través de su aroma. Y que el 70% es capaz de adivinar un productor genérico como el café, el chocolate o el tomate por su olor.
L'eficàcia de l'aroma a la publicitat
Un increment del prop del 20% en atención, memòria de la publicitat i identificació de la marca anunciada.
Continuant la investigació sobre l'aroma com a element de comunicació que pot ser aplicat a la Publicitat, després d'haver realitzat l'estudi epidemiològic OLMARCAT sobre la memòria de l'olfacte utilitzant productes de gran consum com a material d
i estudi, on es demostra que prop del 70% de la població general pot identificar una marca per l'aroma, a continuació es realitza ara Smell-Ad, un estudi quantitatiu amb 400
subjectes sans usuaris del transport públic a Ferrocarrils de l
a Generalitat de Catalunya (FGC) i de la companyia Tram de tramvies, a Barcelona i àrea metropolitana, Catalunya, Espanya.
Aquestes dues companyies de transport admeten habitualment publicitat en els seus vehicles, tant a l'exterior com a l'interior. en col
laboració amb la companyia MAIN exclusivista de publicitat de FGC i del Tram, es va promoure la consecució de l'anunciant TIC-TAC de la
companyia Ferrero, per incorporar aroma a la seva publicitat al tren, aroma de menta i de maduixa dels caramels TIC TAC per mesurar l'efecte sobre l'atenció i la memòria dels usuaris cap a la publicitat.
L'aplicació de l'aroma es va fer per diferents procediments de difusió pels conductes de l'aire condicionat, calibrant la durada i intensitat o concentració d'aroma.
El millor mètode de difusió es va considerar l'esprai, rebaixant la polvorització del concentrat d'aroma subministrat pel fabricant Lucta, amb un dissolvent no inflamable.
Abstract
Smell-Ad. La incorporació d'una aroma en l'ambient relacionat amb el productoanunciante, en transport públic, utilitzant la publicitat exterior fora i dins dels cotxes, fa que augmenti l'atenció, l'interès i la memorització de la marca anunciadora i que la percepció d'olor agradable millori la imatge del transport públic, segons es va constatar per l'estudi Smell-Ad, basat en 400 enquestes, realitzades a viatgers exposats a l'aroma, grup experimental i viatgers no exposats a l'aroma, grup de control.
Amb les reserves que sempre hi ha d' haver quan es tracta de l'article escrit per una altra persona en funció a una entrevista, el diari EL País a la seva secció d'economia ha dedicat un espai a un comentari meu sobre la recerca del neuromàrqueting.
La frase en qüestió es refereix a l'aplicabilitat en comunicació i empresa de la recerca en neuromàrqueting, per tocar de peus a terra en un tema que potser hi ha massa gent que fa volar coloms.
Sota un titular que ja indica la tendència a la desconfiança per la instrumentalització,
Los anuncios se meten en tu cabeza, aunque a veces no te des cuenta
La investigación neuronal y sensorial detrás de la publicidad es cada vez más sofisticada
és recopila l'opinió de diferents experts en el tema, se li dóna una bona sacsejada a la coctelera i acaba sortint un article que tots els que hi han intervingut voldrien matissar.
Tot així, no li trèiem el merit de ser consultat per un dels més importants diaris d'Espanya. Aquest fet ens ha de congratular.
Aquest és el tall de l'entrevista
"Es una investigación de carácter cualitativo, que tiene una gran ventaja: no necesita verbalización. Pero no hay ningún botón para que la gente compre. Queremos ver si las palabras “gratis”, “oferta” o “oultlet” mueven al consumo, si interesan los productos solidarios o solo se mira al precio”, alega el director del máster de Neuromarketing de la Universidad Autónoma de Barcelona, Pere Navalles."
Podeu veure l'article sencer a:
http://economia.elpais.com/economia/2015/07/06/actualidad/1436181514_967391.html
The Neuromarketing Train in Barcelona
In what is probably a worldwide first, ads for a neuromarketing degree are appearing in mass transit vehicles. Specifically, the train that runs to the Autonomous University of Barcelona has posters for the school’s new Masters in Neuromarketing program.
The UAB is one of the top universities in Spain, recently ranked #1 or #2 in the QS World University Rankings.
[Disclosure: I will be part of the UAB program’s faculty.]
The Masters Program is headed up by Dr. Pere Navalles Villar and features an international group of professors.
While train posters might seem like an odd medium to advertise a specialized degree program, I suspect there’s actually some smart targeting at work.
If these trains are heavily used by UAB students, the population of potential enrollees might be fairly high. Some may be intrigued by the prospect of a neuromarketing career, or at least improved job prospects with a specialized masters-level degree.
I’d also expect the enrollment yield from applicants who are, say, current undergrad students to be higher than that from more distant applicants.
For watchers of the neuromarketing industry, I see two data points here:
- A respected university is offering a specific degree in neuromarketing.
- They are advertising it in venues beyond obscure journals.
Do we need more evidence that neuromarketing is going mainstream, and that Europe seems to be ahead of the rest of the world in accepting the concept?
Ha aparegut en data 7 de febrer 2015, al diari La Vanguardia, un article que és una continuïtat del que va aparèixer sobre el seminari de publicitat i tatuatge de la UAB, on es recull l'opinió de varis experts en diferents camps aplicats a la comunicació, com ho és Elena Añaños, doctora en psicologia i jo mateix com a comunicador i publicitari.
El tema de l'article és sobre els tatuatges i la transformació del cos per part de persones que volen dur la personalització de la seva imatge corporal a l' extrem, a vegades volent assemblar-se a algun personatge real o imaginari, un extraterrestre, o un personatge de còmic Marvel. A vegades com una forma de reivindicació de la diferencia i qui sap si també com un intent de renéixer, no sempre exent d' un cert exhibicionisme.
En tot cas, queda expressada la meva opinió a l'article de J. Ricou publicat a la secció tendencias de La Vanguardia.
Podeu veure l'article en format digital al link adjunt.
Gal·la Termes, organitzadora del Simposi Creatus Dominus, ex-alumne de la Facultat de Ciències de la Comunicació, professional, dissenyadora, emprenedora i dona de molts recursos, em fa arribar l' enregistrament de la conferència sobre el Briefing, que vaig impartir durant el simposi.
Tot i que no es va filmar per a ser publicat, el tema és interessant tant per a estudiants com per a professionals de la comunicació, i fins per als propis anunciants.
Bon profit ...i moltes gràcies.
El dissabte 4 d’octubre 14 , es va celebrar a Sant Cugat les conferencies que sota en Nom Creatus dominus, van organitzar un grup d' antics alumnes de Publicitat i Comunicació audiovisual, que ara es troben ja en la seva etapa professional.
Se'm va demanar que fes una conferencia sobre el Briefing, un document important a l'hora de fer una campanya o una peça publicitària, que malgrat el consens en determinats apartats del seu contingut, la resta és variable segons cada agència. Però sobretot per parlar de la manca de rigor de molts anunciants a l'hora de no facilitar el briefing, o de fer-lo francament malament, amb la qual cosa és el publicitari per mitjà del director de comptes o en absència d' aquest, pel director creatiu, qui ha d'emplenar amb òptica mercadològica i publicitària aquest document que ha de servir com una carta de navegació a l'hora de crear una campanya coherent amb la identitat i cultura comunicativa de la marca anunciant.
Adjunto la meva proposta de briefing, que vaig presentar a la conferencia, davant de prop de 50 professionals interessats i participatius.
La relació de la publicitat amb el tatuatge sorpren.
Perquè marques de productes d'us universal utilitzen a la seva publicitat imatges de tatuatges?
Potser és que el tatuatge ha deixat de ser marginal, per a ser simplement transgressor? S'aconsegueix així diferenciació i caràcter per a la marca?
Aquest i altres temes relacionats es van discutir a les 1es. jornades de comunicació i tatuatge a la UAB, a les que vaig ser invitat com a ponent.
Podeu veure uns exemples de la relació entre la publicitat i els tatuatges, en el power point que vaig emprar per a fer l'explicació a l'aula Magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació.
Cada sessió és conduïda per diferents professors destacats per la seva trajectòria en el tema a tractar. He estat invitat a fer la dissertació titulada: "Qui sap com pensem? Una nova tècnica, el Neuromàrquèting". Intencionadament recull part del títol de la primera conferencia feta a la Llotja per Pere Prat Gaballí, conscient que ens trobem en un moment inicial i iniciàtic de nous mètodes d' investigació aplicats a la comunicació publicitària. La conferencia es farà a la UAB el dia 25 de febrer del 15. Cal inscripció prèvia als diferents seminaris, conjuntament. S' adjunta el programa.
La Universitat Autònoma de Barcelona ha donat a conèixer per mitjà de la seva pàgina web l'exposició La memòria de l'olor, una recerca feta exposició. La mostra ha tingut una gran acollida dins de la comunitat de la universitat i ja és l'exposicó més visitada. Es troba a la planta baixa de la Biblioteca de Comunicació i Hemerotèca General de la UAB i estarà oberta al públic fins al 20 de Juny.
El profesor de Márketing de la Universidad Autónoma de Barcelona y doctor en Publicidad y Comunicación Audiovisual, Pere Navalles, propuso este martes que los anuncios de las campañas de prevención de la DGT dignifiquen la figura de los agentes de tráfico. Con ello, en su opinión, se crearía un clima favorable a la prevención de los accidentes entre los conductores.
En declaraciones a Servimedia, Navalles propuso, en concreto, “dar valor” a todos los aspectos que intervienen en la circulación. “La policía de tráfico no está para multar, está para ayudar, para regular y ser auxilio de las personas que están conduciendo”, dijo.
Por eso, anima al Gobierno español a seguir la estela de los anuncios que se difunden en Canadá, en los que aparecen ciudadanos que agradecen a los agentes su trabajo de prevención, con el control, por ejemplo, de los conductores borrachos. “Esto no se ha hecho nunca aquí”, protestó.
Para el profesor Navalles, además, “lo que se debería hacer es dignificar la figura de los agentes de tráfico que están ‘in situ’ precisamente para ayudar a una conducción ordenada y, también, apelar a un sentido cívico de conducción”.
“En los spots, la figura del agente aparece sólo cuando se ha producido el accidente. Y la policía está, precisamente, para evitar esos accidentes, no únicamente para actuar como un notario o poner una multa. Hay que dignificar esta figura”, insistió.
IMAGEN DE MARCA
Asimismo, este experto defendió que las recientes campañas hayan rebajado la dureza en el tono, porque insistir reiteradamente a los ciudadanos con imágenes de gran crudeza puede crear un doble peligro.
Para el profesor, la reiteración de imágenes de accidentados y consecuencias de siniestros suponen “un componente represivo, de miedo” que no se puede aceptar de manera permanente, “porque el interés cae de forma extraordinaria” a pesar del impacto inicial. “Mantener durante mucho tiempo este tono hace que la comunicación pase a ser un elemento del paisaje y hace que la marca pasa a ser portadora de malas noticias”.
En este punto, el doctor en Publicidad y Comunicación Audiovisual puso el ejemplo de la emisión de anuncios con niños que sufren hambruna, ante las que el espectador acaba haciendo zapping."
“La publicidad es un instrumento de persuasión, nunca puede ser un elemento coercitivo. La publicidad crea un estado de opinión favorable”, defendió Navalles (...)
La importància del posicionament, aplicat a un nou Estat.
La comunicació no és possible sense l’estudi i definició de les pròpies capacitats. El posicionament estratègic es comunica per mitjà de la imatge que projecta la marca. L’aportació de diferenciació prové de les empreses agrupades en clústers, de la recerca científica i tècnica i d’intangibles de camps diversos com l' activitat esportiva, la producció musical, o la cultura pròpia de l'Estat. L'avantatge competitiva ha de ser acceptat amplament i mantingut en el temps per aconseguir un posicionament estable. És fa necessari estudiar els factor d’ èxit de cada Estat cercant elements de diferenciació, veure com han prosperat i mantingut.
Paraules clau:
Posicionament estratègic, comunicació, avantatge competitiva, competència, rivalitat.
L'estudi de les tècniques de neuromàrketing, m'ha dut durant unes setmanes a Nova York, per establir contacte amb investigadors i professors de tècniques d'investigació de neuromàrketing, allà on és més puntera.
He establert contacte amb professors de la University of New York i de Columbia University, amb la intenció de continuar els contactes per mirar d'avançar de forma rigorosa aquí al marc de la Universitat autònoma i aplicant-ho a investigació de l' àmbit del màrqueting de producte i corporatiu per empreses i institucions.
En una sèrie de col.laboracions amb Onda Cero, vaig exposant en antena durant 10 minuts, diferents tècniques de publicitat per a què els oients les coneguin. Podeu escoltar-los a continuació.
Hi trobareu casos com el product placement , la publicitat subliminal, la propaganda política, la música a la publicitat, o la publicitat testimonial, on explico casos d'èxit i altres de sonats que no han tingut tanta sort.
Encara més programes de ràdio sobre la publicitat, que he anat fent en directe per a Onda Cero.
El dia 26 de novembre 13, es va cel·lebrar al Palau de Congressos de Barcelona una trobada de Pimes, on es va fer networking,conferencies, debat i taula rodona.
Vaig participar aportant l'òptica del publicitari a l'empreneduria, en una taula rodona emesa simultàniament per ràdio, a la que també hi havia María Gómez del Pozuelo com a representant d'empreneduria per a dones, Jordi Montserrat expert en networking per a emprenedors. En aquests moments de tanta dificultat, hi ha pimes que ens han demostrat ser capaços fins de vendre galls d'indi a EEUU, per commemorar el thanksgiving. No hi ha barreres per a la il·lusió de l'emprenedor.
Si a les Pimes els hi anés bé, només que cadascuna contractés a un treballador, l'atur del país
pràcticament desapareixeria. Cal cuidar les pimes, són en economia l'equivalent a la classe mitjana. L'autèntic teixit econòmic.
Podeu sentir la taula rodona a continuació.
En una sèrie de col.laboracions amb Onda Cero, vaig exposant en antena durant 10 minuts, diferents tècniques de publicitat per a què els oients les coneguin.
Hi trobareu casos com el product placement , la publicitat subliminal, la propaganda política, la música a la publicitat, o la publicitat testimonial, on explico casos d'èxit i altres de sonats que no han tingut tanta sort.
Podeu escoltar-los a continuació.
Més programes de ràdio sobre la publicitat, que he anat fent en directe per a Onda Cero.
La XAC, Xarxa Aerobiològica de Catalunya, publica a la seva web els resultats de la investigació Olmarcat. La directora i principal impulsora de la XAC, Jordina Belmonte, ha participat a Olmarcat oferint dades sobre la presència de pol.lens i espores al.lergens a l' aire, imprescindibles per a obtenir uns resultats ben controlats. La Dra. Jordina Belmonte és alhora Directora de l' ICTA, l' institut de Ciències i Tecnologia Ambientals.
Amb intenció de facilitar la recerca d' informació a investigadors i estudiants, he volgut reunir tota la informació "digerible" de la investigació OLMARCAT en una sola web. La investigació sobre la memòria olfactiva que tantes repercussions pot tenir. Des de la comunicació i el màrqueting en el que fa referencia a la identitat corporativa i l'aplicació a la publicitat, també a les ciències mèdiques en demostrar quina és la normalitat de la memòria d l'olfacte en població general
S' hi pot trobar fins els resultats de la investigació que ens ha dut prop de cinc anys dur-la a terme.
Per aquells que estiguin interessats, bon profit. No cada any podré fer-ne una com aquesta!.
Ja ha transcoregut tot un any des de l'anterior edició de la Universitat Catalana d' Estiu a Prada de Conflent, on vaig exposar davant uns 40 alumnes assistents a la conferència la investigació OLMARCAT. Llavors vaig comprometre'm a tornar un cop tinguessim els resultat per exposar-los.
Llavors encara mancava un mes per a fer la prova pilot i deu mesos per a la prova epidemiològica. Vaig parlar de metodologia , i del què esperavem obtenir.
Ara torno a Prada amb els resultats, tot i que preliminars, per a exposar-loos davant dels estudiants de la UCE. Un privilegi poder tenir uns alumnes com ells, que com deia JV. Foix , "Els estudiants, ultra estudiar, esdevinguin partíceps d'allò que suposa la revitalització de la nostra cultura i l'elevació social i política del país"
Així s' esposa al programa de la UCE
La memòria olfactiva
per Pere Navalles (professor de la Universitat Autònoma de Barcelona)
dia 21, a les 6 de la tarda
El sentit de l'olfacte ha estat el menys considerat i utilitzat en la comunicació. Un sentit potent del que no es té massa informació sobre les seves capacitats. La prova científica OLMARCAT realitzada recentment a Catalunya, ha determinat noves bases per conèixer la capacitat de recordació de les olors. Per primera vegada es realitza una prova epidemiològica per saber el grau de reconeixement d'una marca comercial només per mitjà de la seva aroma. Els resultats preliminars de la Investigació Olmarcat seran presentats pel seu investigador principal i codirector Dr. Pere Navalles, que tractarà perquè l'aroma ha de formar part de la identitat corporativa, al demostrar-se que és un element diferenciador per reconèixer una marca.
Una important aportació de l' exposició son els documents filmats en vídeo on els investigadors OLMARCAT exposen des de cadascuna de les seves disciplines, l' òptica de l' olfacte com a sentit per a la comunicació.
Son sis interessants opinions de 3 minuts de durada aproximada cadascuna, que facilita una visió general molt interessant sobre la comunicació olfactiva.
La investigació OLMARCAT sobre la memòria olfactiva. Per mitjà de vídeos explicatius els investigador exposen la importància del sentit de l' olfacte des de l’òptica de la Comunicació publicitària: Dr. Pere Navalles, la vessant mèdica: Dr. Joaquim Mullol, (Hosp Clinic), la Biologia: Dra. Jordina Belmonte (ICTA), Dr.Josep Munuera, (radiòleg Hospital Sant Pau), Dr.Armand Balsebre (catedràtic Ciències Comunicació UAB) i la metodologia d' investigació Gabriela Armet, metge. A més de la participació al comité científic del Dr.Pere Soler ( investig. qualitativa, UAB)
A la mateixa sala d' exposició es pot realitzar la prova OLMARCAT sobre la memòria olfactiva, que el mes de juny es farà a tot Catalunya, per saber si es pot reconèixer i identificar la marca d' un producte de consum, únicament per mitjà de l' olfacte. Obert de l' u de juny al vuit de juliol, de dilluns a disabte, tardes de 3 a 20h i diumenges al matí.
Pel nas per on comencen molts plaers, la cuina, el vi, els jardins o els perfums, i és el nas qui primer alerta d’alguns perills, com ara el gas, el foc o aliments en mal estat.
L’olfacte és un sentit sobre el que gairebé no es reflexiona. Aquest curs vol impulsar la reflexió sobre la dimensió olfactiva, analitzant els diferents papers de les olors en la salut física i mental, en la vida quotidiana, en la cultura, la filosofia, l’art i la publicitat.
Objectius en relació a la salut. l’estudi del sentit de l’olfacte des de la perspectiva de la medicina i la salut de la mà de Josep de Haro, cap d’Otorrinolaringologia de l’Hospital Municipal de Badalona.
Oferir-los coneixement del que implica patir anòsmia o altres trastorns olfactius en la vida quotidiana, de la mà de Teresa Garceràn, jardinera que va perdre l’olfacte d’adulta, i de Marta Tafalla, que pateix anòsmia congènita.
Objectius en relació a la cultura Introduir-los en l’estudi de l’olfacte com a font de coneixement, Filoosmosofia, de la mà de Josep de Haro.
Introduir-los en els plaers de l’olfacte de la mà de Carme Farré, que parlarà dels jardins d’olor.
Donar-los a conèixer els usos de les olors en el món de la publicitat, com a introducció a la creixent cultura contemporània de l’olor, de la mà de Pere Navalles, publicista i professor a la UAB.
Introduir-los en l’olfacte i l’anòsmia des d’una perspectiva filosòfica, estètica i artística, de la mà de Marta Tafalla, professora de filosofia a la UAB.
Al 25è congrés ordinari d' UDC hi concorren dues candidatures. La nostra és l'encapçalada per en Mia, Alcalde de Vic. Un candidat amb experiència de govern i ganes de fer una transformació positiva. És la candidatura de Futur en la que hi formo part juntament amb altres 24 companys que compartim valors i estimació per Catalunya.
El congrés se celebrarà a Sitges els dies 12 i 13 de maig 12.
El dia 6 de març vaig procedir a fer la lectura de la tesi Doctoral sobre la Memòria Olfactiva aplicada a la comunicació i al màrqueting a la Facultat de ciències del a comunicació, obtenint la valoració suma cum laude. Aquí podeu veure un fragment de la defensa.
El tribunal era compost pel Dr. Armand Balsebre, President; Dr. Joaquim Mullol, secretari, Dr. Miquel Altarriba, com a vocal. Suplents: Dra. Jordina Belmonte, Dr. Salvador Borrós.
Van assistir al a sala com a públic unes 40 persones entre les que cal destacar Dr. Joan Capdevila, Dr. Mario Herreros, Dr. Lluís de Borja, Dr. J.L. Valero, Dr. Daniel Tena, Dr. Martinez-Bouza, a més de familiars i amics.
Pregunta complementaria o rèplica
Desprès de debatre entre els col.laboradors la millor replica a la resposta del Sr. Dalli, Comissari Europeu de Sanitat, la segona setmana de juliol 2011 ha estat presentada a la Comissió per l' eurodiputat Ramon Tremosa, que ha recollit com a pròpia la iniciativa de millora de la seguretat en la identificació de medicaments, diferenciant cada un dels principis actius amb un aroma. Així un cop més es demostra que per mitjà de l'aroma es pot oferir una major seguretat per a col·lectius de persones amb gran deficiència visual i els ancians.
Desprès d’una recerca de la legislació europea i espanyola sobre el tema, es va redactar la pregunta en els següents termes:
A la vista de la resposta que va ser lliurada pel Comissari Europeu Sr. Dalli i interpretant els participants que no resultava satisfactòria per no respondre al que s’ esperava de la pregunta parlamentària, es va decidir exercir el dret e rèplica o de pregunta complementaria. En aquesta ocasió es va comptar amb el suport addicional d’un jurista en el redactat de la pregunta escrita. En el transcurs de quasi un any es va realitzar una reflexió sobre el tema de l’aroma i la legislació de seguretat per a la identificació de medicaments sobretot per a població anciana i persones amb marcada disminució visual. Real decreto 2236/1993, de17 de diciembre, por el que se regula el etiquetado y prospecto de los medicamentos de uso humano (BOE núm. 42, de 18 febrero)
Pregunta con solicitud de respuesta escrita E-007068/2011 a la Comisión
Artículo 117 del Reglamento
Ramon Tremosa i Balcells (ALDE)
Asunto: Pregunta complementaria sobre la Directiva 2001/83/CE relativa a los aromas
A pesar de las medidas legislativas adoptadas tanto localmente como de forma centralizada, los casos de reacciones adversas debidas a errores en la administración de medicamentos siguen produciéndose. Alrededor de un 2 % de los ingresos hospitalarios se deben a acontecimientos adversos a fármacos que se podrían haber evitado. De la misma forma que se instauran procedimientos para detectar reacciones adversas a medicamentos, con esta propuesta se pretende obtener una nueva forma de minimizar el riesgo de ingesta accidental de medicamentos por confusión del fármaco prescrito mediante la incorporación de un aroma diferencial para cada clase de medicamento o principio activo que facilite su diferenciación organoléptica no solo por el sabor, sino también por el olfato.
El aroma que permite la identificación olfativa podría estar en el medicamento o en el material de acondicionamiento: el embalaje y/o en el prospecto.
La Directiva 2001/83/CE del Parlamento Europeo y del Consejo de 6 de noviembre de 2001, por la que se establece un código comunitario sobre medicamentos para uso humano, y en especial su artículo 65 establece que:
«De ser necesario, la Comisión publicará directrices especialmente sobre:
[…]
– la legibilidad de las indicaciones que figuren en el etiquetado y en el prospecto;
– los métodos de identificación y de autentificación de los medicamentos».
1. ¿No considera oportuno la Comisión, en virtud de lo previsto en el artículo 121 de la citada
Directiva 2001/83/CE, adoptar una flexibilización de dicha Directiva para que establezca criterios de legibilidad de las indicaciones en el etiquetado y en el prospecto, incluyendo el aroma como elemento no visual de identificación, así como método de identificación y autentificación de los medicamentos?
2. ¿No considera la Comisión que se deben adoptar dichas medidas con objeto de proteger al conjunto de población ciega o, con grave deficiencia visual, así como a la población anciana, frente a los daños irreversibles producidos por errores y confusiones en la identificación y la toma de la medicación indicada?
Aquest és el titular de l' article de la revista Campus de desembre 2011, dedicat a la prova pilot que es va fer el passat setembre les aules de la Facultat. És gratificant veure recollit en un house organ de la Universitat el treball que es va fent per a tirar endavant una investigació de l'àmbit de la comunicació publicitària, emprant tècniques d'investigació experimental, poc usuals a l'entorn de la comunicació publicitària.
L'article escrit per Ada Mullol, que va participar també en la prova com a informadora, explica bé tot el procés.
Gràcies per donar suport des d' una publicació destinada a tots el estudiants de la UAB.
A finals de setembre es va realitzar la prova pilot de la investigació Olmarcat, a la Facultat de Ciències de la Comunicació, cedint dues aules per a instal·lar els equips de resposta i el material per a fer les enquestes. 300 estudiants i professors van participar en un a convocatòria que podríem definir de nassos! Els resultats de la prova pilot han de servir per a verificar i en el seu cas corregir materials i mètode de la prova Olmarcat que ha de realitzar-se durant l' any 2012. Podeu veure l'article que en publica la revista Campus de difusió a la UAB , sobre el tema de la investigació. També hi ha un vídeo de com es realitza la prova pilot i les característiques a tenir en compte durant la realització, neteja, airejant, aïllament, instruccions, etc.
Els alumnes de la Facultat han organitzat la festa de fi de curs. Cada any els hi compro una entrada i em reservo el dret d'anar-hi, és a dir no que hi vaig perquè tampoc és el meu lloc. Aquest any han fet un cartell utilitzant-me com testimonial. És una sorpresa que et posin cartells per la Facultat, però té la seva gràcia i demostra que han après bé la lliçó, tot i que per a una altra ocasió seria preferible evitar simbologia de propaganda política tant llunyana, per a emprar tècniques de publicitat i fins propaganda del país, que és més nostra.
Qui té més nas? Títol de la conferència impartida a la Universitat Catalana d' Estiu, a Prada de Conflent. Durant una hora i mitja s' ha fet el joc d' identificar per l'aroma amb el que s'ha impregnat una etiqueta que cadascun dels alumnes duen a la solapa. Cal constituir grups de persones amb el mateix aroma. Desprès han de dir a quin producte pertany aquella olor. En acabar el joc s' ha fet la conferència sobre la importància de l' aroma com identificador de marques comercials, per tant un sentit a tenir en compte en la identitat corporativa. Durant el torn de preguntes s' han fet interessants aportacions per part dels assistents, com la diferenciació de les aromes de marca entre Mango i Zara, expressat per dues alumnes joves o la importància d' identificar els medicaments amb aromes. Una profitosa jornada en un entorn magnífic a l'altra banda de la serra, on tant anys Pau Casals visqué en un exili parcialment confortat per ser en terra catalana.
Seguint la línia d' informar dels articles, publicació i investigacions que van fent els professors del departament, ha estat publicat aquest mes una menció a l' article de la revista Epicur "Olor de exito", en el que es parla de l' olfacte com identificació de marca, i també de la investigació OLMARCAT, que es realitza en col·laboració entre el departament de la UAB i l' Hospital Clínic.
Durant els dies 4 al 8 de juliol, s' ha realitzat a la Universitat Autònoma de Barcelona, un seminari per a investigadors sobre les estrtègies de disseny i d'anàlisi de dades d' investigació qualitativa.
Cada dia un expert en el seu camp ha fet l' explicació sobre Teoria Fonamentada de Dades, Ground theory amb Nvivo, Etnografia visual amb Elan, Anàlisi de continguts amb l' ajut d' Atlas.
Han estat cinc profitosos dies a jornada completa, de les 9 del matí a les 6 de la tarda, en que la major dificultat ha estat poder trobar el temps per assistir al seminari enmig de l' activitat professional i els exàmens de recuperació i tancament d'actes del grau.
La revista Epicur, magazine de culte per a entesos en vins, bons cigars i gent del savoire vivre, m'ha dedicat un article de varies pagines titulat "Olor de éxito" sobre el mòn de l' aroma i els seus significats associats.
Es d'agrair l' amistat que em fa l'Alfredo Hermida i l a seva filla Cristina, directora de la publicació a l' interessar-se i publicar una entrevista sobre el tema de la comunicació per l'aroma, que estem realitzant a l'agència.
Podeu veure l'article aquí
En les recerques bibliogràfiques que permanentment vaig realitzant, amb l' inestimable ajut dels llibreters de vell que ja coneixen les meves dèries per als llibres històrics de publicitat, he aconseguit a Barcelona mateix un dels poquíssims exemplars que queden de la primera edició de “Una nueva técnica, La Publicidad Científica” de Pere Prat -Gaballí, sobre el primer curs de publicitat que es va fer a Espanya, a la Llotja de Mar de Barcelona, l' any 1915.
Impressiona la ciència i el coneixement empresarial, de comunicació, sobre les tècniques de vendes i fins psicològic que hi ha a les pàgines d' aquest primer llibre de Publicitat.
A més, a l' interior del llibre ha sorgit una carta on la Camera de Comerç explica el perquè de l' edició. La carta és datada el 1917, fa ja 94 anys!.
Podeu veure'n un fragment a la il·lustració i descarregar-la sencera a l' annex.
Imatge presa a la presentació del nou llibre "Honorables, cartes a la pàtria perduda”, de l' amic Quim Torra, que l' ha escrit i editat recopilant els articles que han anat apareixent al Diari El Matí sobre personalitats polítiques i culturals de Catalunya fins a la guerra civil. En acabar la presentació a càrrec del MH President Pujol, els articulistes de El Matí que érem a la sala de l' Auditori Blanquerna, ens hi hem fet una fotografia.
Una oportunitat que hem volgut guardar per a la nostra història personal i com a col·lectiu El Matí.
A la foto, de dreta a esquerra: Vicenç Pedret, Jordi Cortada, Carles Puigdomènech, Quim Torra, Jordi Pujol, Joan Capdevila, Marta Torra, Cristina Trias, Pere Navalles.
Aquesta és la relació de llibres professionals sobre l' activitat publicitària, de comunicació i d' investigació.
Es troben llibres rars i exemplars podríem catalogar com a bibliogràfics que en alguns casos son exemplars únics al país.
Si algun investigador te interès en consultar-los pot adreçar-se al meu e-mail.
Al número del mes d' abril de la revista de Rinologia, s'ha publicat un article sobre "Els olor com a marca comercial", que en part és fruit de la investigació que s' ha realitzat fins al moment a la Tesi Doctoral.
Es un enfocament diferent per als especialistes en neumologia i rinologia , que volen conèixer la visió de la comunicació i la publicitat en els aromes.
L'article ha estat sol·licitat pel Dr. Joaquim Mullol, cap del servei de Rinologia de l' Hospital Clínic i Director de la Revista, i han participat en la correcció de l' article els Drs. Armand Balcebre, Cap de departament de la Facultat de Ciències de la Comunicació, Pere Soler, Director de la Tesi Doctoral i Gabriela Armet, metge especialista en farmacovigilancia i reaccions adverses.
Aquest és el Brief:
Resum
En l'àmbit de la comunicació la importància de les aromes prové de la memòria olfactiva, que permet identificació, recordació i evocació d'emocions. Les emocions són la diferenciació entre marques, en un mercat en què els productes són cada vegada més iguals i uniformes. La comunicació publicitària ha utilitzat molt poc el sentit de l'olfacte, malgrat la seva gran importància en la decisió de compra. Potser l'olfacte sigui el menys valorat de tots els sentits, però no per això el menys eficaç per reconèixer una marca comercial. Una aroma conté una gran capacitat d'informació persuasiva. Els odotips són olors propis de cada marca. Han estat creats per atorgar una nova via de diferenciació. L'anomenada «paleta olfactiva» es construeix en part per preferències de productes de consum. Això justifica OLMARCAT, la investigació sobre l'olfacte com a identificació de marca comercial promoguda per l'Hospital Clínic de Barcelona i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb l'objectiu d'incorporar l'estudi de l'olfacte al món de la comunicació publicitària i de la identitat corporativa, fent de la marca una experiència sensorial més completa. El desenvolupament de les tecnologies de la comunicació està prou avançat com per permetre l'ús de l'aroma en els mass media com una dimensió significativa més de la comunicació sensorial. Realitzada una prova experimental d'olfacció, amb un panell d'experts olfactadors i un panell d'estudiants, els resultats d'identificació i reconeixement de mostres ha estat similar en ambdós casos.
Quatre anys de deliberacions alTribunal Constitucional van concloure amb una forta retallada de l'Estatut. Pero la lIuita no va acabar aquí. El futur de l'Estatut esta ara en mans del Tribunal d'Estrasburg.
A principis de gener, I'advocat Jordi Cortada i I'editor Quim Torra van presentar un recurs al Tribunal Europeu deis Drets Humans contra la sentencia del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut de Catalunya.
L'acte de presentació pública del recurs va tenir Iloc a l'Escola Universitaria Salesiana de Sarria, a Barcelona, centre adscrit a l'Autonoma. Jordi Cortada va comentar que el principal argument del recurs és la violació d'un article de la convenció europea que diu que "tot europeu té dret a un tribunal imparcial" i "a una resolució dins un període raonable". Quim Torra, fent referencia als motius que els havien impulsat a dur a terme la demanda, va afirmar: "Creiem que cada catala té el deure de servir el seu país com millor pugui i sapiga".
La demanda ja ha estat sotmesa a una primera analisi d'admissibilitat. "Creiem que en uns sis mesos, com a molt, sabrem si I'han admes o no", augura l'advocat Jordi Cortada. I comenta que "si admeten la demanda, enviaran un qüestionari a l'Estat espanyol demanant explicacions i posteriorment, hi hauria una sentencia".
La implicació universitaria Pere Navalles, professor del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat, ha estat un element clau a I'hora de donar visibilitat al procés. "Actualment ja tenim més de 13.000 adhesions de catalans que ens han donat suport", comenta. Al Tribunal d'Estrasburg no s'hi pot concórrer com a col·lectiu o institució, només com a persona física, pero Navalles assegura que reben "amb especial satisfacció les mostres d'adhesió que venen de la família universitaria". El president de I'associació.catalanista El Matí, Caries Puigdomenech, recolza la iniciativa i afirma: "No sabem com acabara aquesta aventura, pero haver-ho intentat ja ha valgut la pena".
Ada Mullol
El dia dotze d'abril, el bisbe Taltavull concedir audiència al palau arquebisbal de Barcelona a Pere Navalles, que en nom del president de la Confederació i de la Junta va anar a lliurar-li una carta d'invitació a Monsenyor perquè dirigeixi la ponència al proper Consell de Ciutadella, a celebrar els dies del 3 al 5 de juny.
Amb gran amabilitat va atendre al seu despatx de bisbe auxiliar de la Diòcesi i durant una hora es van comentar les particularitats del tema de la ponència: El paper dels antics alumnes en el món actual, la família, el compromisos social, la participació política, la ètica en el treball i l'empresa.
El tema és de gran actualitat en un moment on els antics alumnes reflexionem sobre el nostre encaix en la societat.
Monsenyor Taltavull, que el dia anterior havia estat rebut a Roma pel Papa Benet XVI, ha comentat també els seus grats records com a antic alumne salesià i l'important llegat de la formació salesiana.
En agraïment a l'amable disposició cap als AADB, se li va obsequiar una litografia original de Perico Pastor, artista que acaba d'il • lustrar la Bíblia multiconfessional-que va ser del seu gust.
Comptem amb el gran privilegi de poder disposar d'un bisbe en el nostre Consell Confederal de Ciutadella. Rebem-lo com es mereix amb entusiasme i agraïment. reservant les places al Consell.
La fotografia recull el moment de la reunió al seu despatx del palau arquebisbal.
El conegut artista Perico Pastor ha realitzat una litografia numerada, destinada als col·laboradors que desinteressadament han participat a la investigació a l'inici de la segona fase d’ OLMARCAT, Científics, empreses, amics i tècnics. A tots ells, moltes gràcies per la confiança i el suport. Desitjo que aquesta litografia compensi en part l’ esforç aportat i passat un temps serveixi per a recordar aquesta investigació sobre la memòria olfactiva, realitzada amb tanta il·lusió.
Preguntes a la Comissió Europea
Amb la intenció de dotar d’una major seguretat jurídica a la identificació per l’olfacte es va creure convenient de fer unes consultes a la Comissió Europea, en concret al comissari europeu de sanitat, sobre la conveniència d’utilitzar marcadors d’aroma com elements identificador de fàrmacs, sector especialment regulat, per seguretat en la seva administració.
L’ admissió a tràmit de la pregunta, que va ser recollida per l’Eurodiputat Ramon Tramosa i Balcells i en nom seu es va formular per escrit al Comissari europeu Sr. Dally, ja suposava un èxit per el reconeixent implícit que es pot identificar amb seguretat per mitjà d’un aroma.
Posteriorment es va rebre una resposta del Comissari Sr. Dalli, que també s’ acompanya, i davant d’aquesta resposta que es considerava insuficient, es va obrir una replica.
L’ aplicació és especialment interessant com a mesura de seguretat per a ancians i invidents.
Asunto: Los errores en la toma de medicación disminuirían añadiendo en los comprimidos un aroma identificador para cada principio activo, por seguridad. Un gran numero de ingresos hospitalarios son debidos al mal uso de medicamentos, cerca de un 3%, según FDA. En gran medida consecuencia de la automedicación pero también por errores en la toma de una medicación por otra. Para los pacientes, la mayoría de medicamentos son difíciles de distinguir, por lo que es fácil confundir un medicamento por otro. Estos errores se podrían prevenir facilitando la identificación de los medicamentos mediante un aroma. La incorporación de un aroma en la medicación sería una medida de seguridad tanto para la población general como para aquellos colectivos de mayor riesgo como son los ancianos por la mayor frecuencia de uso de medicamentos. Además para la población ciega o con marcada disminución de la visión, al no poseer los comprimidos ningún elemento identificador especifico para ciegos, la incorporación de un aroma como excipiente facilitaría su reconocimiento. Además de la forma, el color y el troquel del comprimido, el aroma sería un elemento distintivo fácil de identificar por el paciente. Si cada principio activo tuviera un olor característico el paciente lo reconocería antes o durante la toma, e incluso si se produce la ingesta accidental podría comunicar el error a un servicio médico pudiéndose tratar una potencial reacción adversa con mayor rapidez. Referencias: Bibliografia: http://www.medicationreview.net/index.php/medication-error.html http://www.quic.gov/report/toc.htm Autor Navalles Villar, Pere Título Si es percep l'olor d'un producte de consum, es pot identificar la seva marca comercial / autor: Pere Navalles Villar Preguntas: 1- Teniendo en cuenta la exposición de los hechos. ¿cree conveniente la Comisión legislar sobre la idoneidad de utilizar el aroma como elemento identificador de medicamentos?. 2- Se considera adecuada la creación de una Comisión de expertos sobre la utilización de aromas como factor diferenciador de medicamentos, con la concurrencia de la European Medicines Agency (EMA)?
Amb la coordinació del professor Pere Navalles, i en el marc del seu treball de recerca sobre “L’aroma com a identificador de la marca comercial”, el nostre Departament ha donat suport institucional a una investigació promoguda per la Corporació Sanitària Clínic (Hospital Clínic de Barcelona).
La recerca, amb el títol “Estudi epidemiològic per investigar la capacitat d’identificar la memòria olfactiva a la població de Catalunya”, dirigida pel doctor Joaquim Mullol i Miret, està oberta a empreses i compta amb la col·laboració de la casa suïssa Givaudan, líder mundial del sector industrial dels aromes i fragàncies.
En relació amb això, i per iniciativa del mateix professor Navalles, ha estat presentada pel diputat Ramon Tremosa a la Comissió corresponent del Parlament Europeu una pregunta sobre la conveniència de legislar sobre l’idoneïtat de fer servir l’aroma com a element identificador dels medicaments.
SEGONS INVESTIGACIÓ EXPERIMENTAL L'AROMA COM IDENTIFICACIÓ DE MARCA
Un Joc de Nassos i una Conferència per entendre perquè L'Olor et du records.
Des del març 10, se m' ha nomenat president de la Federació d'antics alumnes salesians, que agrupa les associacions d'antics alumnes de Catalunya, Balears, Aragó i Andorra.
Una responsabilitat que no és feixuga perquè es fa amb el goig de compartir esforços amb els companys.
La meva vivència amb els Salesians es va perllongar durant els dos anys d' ensenyament bàsic que vaig cursar a l' escola sant Àngel de Sarrià i els posteriors cinc anys d' estudi a sobre disseny i arts gràfiques, a l’ escola EPSS de gran qualitat i que em va donar una capacitació que m' ha ajudat en moltes ocasions en la meva activitat professional.
Companys de curs i professors de llavors, com el Dr. Daniel Tena, el Dr. José Luís Valero, o el Prof. Martinez-Bouza, son avui professors companys a la facultat de Ciències de la Comunicació.
També aquest aspecte aquells dies m' han acompanyat molts anys després.
Recentment s'ha celebrat a Madrid el Simposi de professors de creativitat publicitària, on han acudit professors de totes les Universitats a debatre les noves tendències educatives de la creativitat.
Les conclusions s'editaran en breu i es penjaran a aquesta mateixa pàgina, per a aquells que tinguin interès en conèixer-les. Mentrestant aquí queden unes fotos de l'esdeveniment, la recepció a l'Ajuntament de Madrid i el Certificat.
En menys d' un any el diari El Matí ha assolit el miler d' articles. Cada dia es va publicant l'opinió dels col.laboradors que han anat afegint-se fins arribar a la quarentena.
Una bona experiencia de gestió d' un diari en format digital. L' article que he escrit commemorant el miler, tracta precisament el tema de com ha transformat l'ordinador els notres habits diaris, entre els quals l a lectura de premsa en format digital.
Com sempre, esteu invitats a llegir-lo i opinar, seguint el link.
Conferencia i programa Tema: Explicació de l’ olfacte com element d’ identificació i reconeixement , a més de ser un gran potenciador d’ emocions associades a records. Veure pòster i el text sencer de la conferencia descarregant l’ arxiu pdf adjunt. ENTERTEINTMENT & EMOTION En una sessió de treball en que es volia demostrar l’ eficàcia de l’ aroma per despertar emocions associades a als entreteniment multimèdia. Primer vaig voler concienciar als congressistes sobre la potencia d’ aquesta sentit. El joc previ a la conferencia es va realitzar al lobby del congrés en acabar l’ exposició dels pòsters, el dijous dia 20 a les 18,30h. Primerament amb la col·laboració de la organització del congrés es va repartir entre els assistents les etiquetes amb olor que van ser fixades a les solapes o les mànigues, segons la preferència de cadascú. Hi havia 5 aromes diferents i 11 etiquetes adhesives de cada aroma. El joc consistia en que cada conferenciant trobés els seus companys de grup identificant-los per l’ aroma de l’ etiqueta, creant grups de com a màxim 11 persones. La prova era a doble cec. El resultat es va descobrir a l’ inici de la conferencia. Cada etiqueta tenia impresa un numero amb una tinta únicament visible sota llum ultravioleta. D’ aquesta manera es va poder comprovar que tos els 50 congressistes havien realitzat correctament la identificació del seu grup per l’ olor i que van ser capaços de descobrir de quina aroma es tractava: Aroma d’ olives negres, de galeta maria, de coca cola, vi blanc i rosa de pitiminí. Conclusions 15 – 21 Nov.2009
Exposició
Resultat
Una vegada més es va demostrar la capacitat cognitiva per identificar i reconèixer un aroma, demostrant la potència del sentit de l'olfacte humà.
Ressonància magnètica cerebral funcional. Aroma 1
BRIEF TREBALL INVESTIGACIÓ
TEMA: L’AROMA COM A ELEMENT D’IDENTIFICACIÓ DE MARCA.
TITOL:
Si es percep l’ olor d’ un producte de consum,
es pot identificar la seva marca comercial.
A primers d' any 09 un grup d' amics, bons professionals tots en els seus àmbits, vàrem rescatar la capçalera de l' antic diari EL MATÍ, editat de primers de segle XX fins al dia 19 de juliol del 1936, creant l' edició de EL MATÍ DIGITAL, que des de llavors diàriament aporta opinions sobre tot allò que ocupa l’home d' avui. El país, la política, la fe, la família, l' esport...
La presentació es va fer a l' Ateneu Barcelones i hi van assistir prop de dues-centes persones, deixant petita la sala.
Actaualment, prop de 40 col·laboradors, mestres, escriptors, advocats, metges, periodistes i jo, un publicitari dirigits per l’ amic Joan Capdevila, dediquem una estona llarga a la redacció dels pensaments per la difusió de les idees.
Fruit d' aquesta col·laboració son els articles que a continuació podeu llegir.
Lliurament de premis darc de l' apartat internet. Retransmissió per TVE
"Formar a los creativos que demanda la industria"
A la seu de EADA, en col.laboració amb l' Escola Superior de Turisme, CETA. Durant tres sessions de tres hores cadascuana on s' exposen els temes adjunts a l' arxiu de word..
David Ogilvy, un del prohoms internacionals de la publicitat, ja va anticipar en un llunya vídeo del 1977 la importància d e la publicitat directe per a fer missatges publicitaris convincents que invitin a l' acció.
Vaig tenir la sort d' entrar treballar a CEAC, el centre d' ensenyament a distància, el major inversor d' Espanya en publicitat directe. Per donar una idea de la dimensió i el volum de correspondència comercial que es mobia a diari, tenia oficina de correus al mateix edifici.
A CEAC vaig poder aprendre i experimentar amb la publicitat directe, la venda directa, el cupó de resposta, el cupó de franqueig a destinatari, els diferents missatges, estils, formats de paper, plecs, gramatges, fulls adossats, cupó en forma de postal i moltes mes formes de comunicació per publicitat directe, es a dir mailings, amb resultats diferenciats segons s' utilitzi un mètode o altra. Una gran experiència a l' abast de molt pocs. Ja ho deia Ogilvy.
Potser ha estat la primera associació a Espanya en voler promoure la conciliació entre la vida laboral i la familiar i productes i serveis dissenyats per les famílies. Entre els actes organitzats es va fer el lliurament de premis a empreses i institucions que es distingeixen per adoptar pautes Family friendly.
El lliurament de la segona edició dels premis es va fer a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el dia de la família.
Podeu veure una foto amb alguns dels organitzadors de l'acte i preparant la presentació, on es va fer una explicació dels avantatges que suposa per les empreses, els treballadors i el conjunt de la societat anar aplicant mesures de tota mena en favor de les famílies.
Estudis i investigacions
Sube a la ola
El interés hacia el neuromárketing, crece rápidamente. Las principales empresas lo incorporan y buscan especialistas que lo apliquen e interpreten.
Como ejemplo, el reciente especial de Scientific American / Investigación y Ciencia, donde se trata temas de interés como Neuromárketing en el supermercado, La mente del consumidor, Publicidad y sexo, entre otros.
Puedes verlo en este link
Per a garantir que totes es persones que facin l' experiment reben una mateixa informació, s' ha optat per fer un vídeo d’instruccions que es visiona a la sala d' espera en el cas de la prova pilot, i a la mateixa enquesta d' auto execució , previ al seu inici.
Consisteix en una sèrie d' instruccions de procediment per evitar confusions i garantir que es pot realitzar l' enquesta d' auto execució sense problemes, ni rebre indicacions dels ajudants assistents a que pugues suggerir un resultat.
En aquest organigrama es pot tenir una visió panoràmica dels diferents mitjans de comunicació per a la publicitat i les relacions públiques.
<div><object style="width:420px;height:148px" ><param name="movie" value="http://static.issuu.com/webembed/viewers/style1/v1/IssuuViewer.swf?mode=embed&layout=www.navalles.cat%2Fpere&showFlipBtn=true&autoFlip=true&autoFlipTime=6000&documentId=101021110930-8b396612391b46498385a0d8eb9364d7&docName=org_medios&username=perenava&loadingInfoText=ORGANIGRAMA%20DE%20%20MEDIOS&et=1287659847640&er=13" /><param name="allowfullscreen" value="true"/><param name="menu" value="false"/><embed src="http://static.issuu.com/webembed/viewers/style1/v1/IssuuViewer.swf" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" menu="false" style="width:420px;height:148px" flashvars="mode=embed&layout=www.navalles.cat%2Fpere&showFlipBtn=true&autoFlip=true&autoFlipTime=6000&documentId=101021110930-8b396612391b46498385a0d8eb9364d7&docName=org_medios&username=perenava&loadingInfoText=ORGANIGRAMA%20DE%20%20MEDIOS&et=1287659847640&er=13" /></object><div style="width:420px;text-align:left;"><a href="http://issuu.com/perenava/docs/org_medios?mode=embed&layout=www.navalles.cat%2Fpere&showFlipBtn=true&autoFlip=true&autoFlipTime=6000" target="_blank">Open publication</a> - Free <a href="http://issuu.com" target="_blank">publishing</a> - <a href="http://issuu.com/search?q=tv" target="_blank">More tv</a></div></div>
Aprovació per part del comitè ètic de l'hospital Clínic, de la investigació OLMARCAT.
Marqueting olfativo
Que acciones podemos hacer?
Donde podemos actuar?
Vea en el organigrama adjunto algunas de las posibilidades que ofrece el aroma de marca para convertirse en un eficaz evocador de recuerdos y emociones.
Currículum personal
Historial Professional
Contactar